Bahan-Bahan
Bahan A:
- ½ ekor ayam (di potong kecil)
- 2 sudu besar serbuk kunyit
- garam
- 1 sudu jintan manis(di tumbuk halus)
Bahan B:
- 3 Ulas bawang merah/ bawang besar(dikisar)
- semangkuk cili kisar (mangkuk sederhana)
- 2 susu kicap pekat
- 2 sudu sos tiram
- 2 sudu sos tomato/ cili
- 2 biji bawang besar( di hiris bulat)
- 3 tangkai cili hijau ( di hiris atau di potong tgh)
- garam
- serbuk perasa
- minyak.
Cara:
- Bahan A diperap dan di goreng (agak2 je)
- keluarkan minyak sikit dan tumis bahan B sehingga garing
- setelah garing masukkan ayam.
- potong daun bawang 1/2 inci masukkan kedalam lauk.
- masukkan bawang hiris dan cili hijau.
- biar sehingga masak.
Cadangan Hidangan:
Sedap di makan dgn nasi putih atau nasi jagung.
No comments:
Post a Comment