Sunday, October 19, 2008

Ayam Masak Hitam


Bahan-Bahan

Bahan A:
  1. ½ ekor ayam (di potong kecil)
  2. 2 sudu besar serbuk kunyit
  3. garam
  4. 1 sudu jintan manis(di tumbuk halus)
Bahan B:
  1. 3 Ulas bawang merah/ bawang besar(dikisar)
  2. semangkuk cili kisar (mangkuk sederhana)
  3. 2 susu kicap pekat
  4. 2 sudu sos tiram
  5. 2 sudu sos tomato/ cili
  6. 2 biji bawang besar( di hiris bulat)
  7. 3 tangkai cili hijau ( di hiris atau di potong tgh)
  8. garam
  9. serbuk perasa
  10. minyak.
Cara:
  1. Bahan A diperap dan di goreng (agak2 je)
  2. keluarkan minyak sikit dan tumis bahan B sehingga garing
  3. setelah garing masukkan ayam.
  4. potong daun bawang 1/2 inci masukkan kedalam lauk.
  5. masukkan bawang hiris dan cili hijau.
  6. biar sehingga masak.
Cadangan Hidangan:
Sedap di makan dgn nasi putih atau nasi jagung.

No comments: