- 1 ekor ayam-dipotong ikut suka
- 2 batang serai dititik
- 2 helai daun kunyit dihiris halus
- 4 helai daun limau purut dihiris kasar
- 4 cawan santan pekat
- 4 sudu besar kerisik
- Garam, gula dan serbuk perasa (ikut suka)
- Bahan2 digiling:-
@ 10 ulas bawang merah
@ 4 ulas bawang putih
@ 15 biji cili api
@ 15 tangkai cili kering
@ 1 inci halia
@ 1 inci lengkuas
@ 1/2 inci kunyit hidup
Cara-cara
- Masukkan ayam dan bahan giling dan serai- perap lebih kurang 1 jam.
- Masukkan ayam ke dalam kuali.
- Masukkan santan dan masak hingga mendidih.
- Masukkan daun limau, daun kunyit, kerisik dan garam.
- Masukkan juga perasa dan gula jika suka.
- Masak ayam hingga empuk dan agak pekat.
- Sedia dimakan dengan pulut kuning atau nasi himpit.
No comments:
Post a Comment