Wednesday, October 22, 2008

Rendang Ayam

Bahan-bahan
  1. 1 ekor ayam-dipotong ikut suka
  2. 2 batang serai dititik
  3. 2 helai daun kunyit dihiris halus
  4. 4 helai daun limau purut dihiris kasar
  5. 4 cawan santan pekat
  6. 4 sudu besar kerisik
  7. Garam, gula dan serbuk perasa (ikut suka)
  8. Bahan2 digiling:-
    @ 10 ulas bawang merah
    @ 4 ulas bawang putih
    @ 15 biji cili api
    @ 15 tangkai cili kering
    @ 1 inci halia
    @ 1 inci lengkuas
    @ 1/2 inci kunyit hidup

Cara-cara

  1. Masukkan ayam dan bahan giling dan serai- perap lebih kurang 1 jam.
  2. Masukkan ayam ke dalam kuali.
  3. Masukkan santan dan masak hingga mendidih.
  4. Masukkan daun limau, daun kunyit, kerisik dan garam.
  5. Masukkan juga perasa dan gula jika suka.
  6. Masak ayam hingga empuk dan agak pekat.
  7. Sedia dimakan dengan pulut kuning atau nasi himpit.

No comments: