Bahan-Bahan
- 1 ekor ayam
- 1 ½ senduk cili kering (digiling)
- 1 ½ biji kelapa parut
- 1 senduk bawang merah (ditumbuk)
- 1 sudu besar halia (ditumbuk)
- 4 ulas bawang putih (ditumbuk)
½ senduk besar minyak makan - 7 sudu makan rempah kurma
- 1 keping gula melaka
- ½ sudu makan gula
- 2 biji cili hijau dan cili merah (dibelah dua)
- Asam keping, garam dan serbuk perasa secukup rasa
Cara:
- Ayam dibersihkan kemudian dipotong-potong, dibasuh dan toskan airnya.
- Kelapa diambil santan secukupnya.
- Pijarkan minyak dalam kuali kemudian tumiskan semua bahan-bahan yang telah ditumbuk hingga wangi baunya.
- Masukkan cili giling dan serbuk rempah kurma.
- Masukkan ayam dan gaulkan hingga rata.
- Masukkan santan, gula melaka, gula, garam, asam keping dan serbuk perasa secukup rasa.
- Apabila telah pekat dan sebati bolehlah masukkan cili merah dan cili hijau yang sudah dipotong dua.
No comments:
Post a Comment