Bahan-bahan
- 1/2 ekor ayam
- garam kunyit
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 cawan sos cili
- 1/2 cawan sos tomato
- 1/2 cawan kicap
- 2 sudu besar sos tiram
- sedikit air
- 1 cm halia
- 3 sudu besar cili giling- boleh tambah kalau nak lagi pedas
Cara-cara
- Bersih ayam dan potong kecik-kecik.
- Perapkan dengan garam kunyit selama 5 minit.
- Goreng dalam minyak penuh sehingga 2/3 masak.
- Tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia.
- Ambik 2-3 sudu besar minyak goreng ayam tadi.
- Tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
- Masukkan cili giling.
- Tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan sos, kicap, sedikit air dan ayam.
- Masak sehingga kuah pekat.
No comments:
Post a Comment