Tuesday, October 21, 2008

Ayam masak merah


Bahan-bahan
  1. 1/2 ekor ayam
  2. garam kunyit
  3. 1 biji bawang besar
  4. 3 ulas bawang putih
  5. 1/2 cawan sos cili
  6. 1/2 cawan sos tomato
  7. 1/2 cawan kicap
  8. 2 sudu besar sos tiram
  9. sedikit air
  10. 1 cm halia
  11. 3 sudu besar cili giling- boleh tambah kalau nak lagi pedas

Cara-cara
  1. Bersih ayam dan potong kecik-kecik.
  2. Perapkan dengan garam kunyit selama 5 minit.
  3. Goreng dalam minyak penuh sehingga 2/3 masak.
  4. Tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia.
  5. Ambik 2-3 sudu besar minyak goreng ayam tadi.
  6. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
  7. Masukkan cili giling.
  8. Tumis sehingga pecah minyak.
  9. Masukkan sos, kicap, sedikit air dan ayam.
  10. Masak sehingga kuah pekat.

No comments: