Bahan-bahan A
- Ikan kerapu/siakap/merah-disapu garam
- Daun Limau Purut- dimayang halus
- Serai - dimayang halus
- Cili Kering/Cili Padi -dimayang halus
- Lengkuas -dimayang halus
- Bawang putih - dicincang
- air putih - 1-2 cawan
- Kicap cair
- kicap pekat
- kiub pati ayam
- limau nipis
- gula
- garam
- Ikan digoreng garing dan diangkat.
- Bahan-bahan A tadi digoreng hingga layu dan diangkat.
- Gunakan minyak yang sama,tumis bawang putih hingga wangi dan masukan air,kicap cair,kicap pekat dan pati kiub ayam biar mendidih
- Masukan gula dan garam secukup rasa.
- Biar didih sebentar dan tutup api
- Baru diperahkan air limau nipis.
- Letakan ikan didlm bekas
- Taburkan bahan A yg telah digoreng tadi dan tuangkan sos tadi diatas.
- Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment