Tuesday, October 28, 2008

Ikan Masak Thai

Bahan-Bahan

Bahan-bahan A
  1. Ikan kerapu/siakap/merah-disapu garam
  2. Daun Limau Purut- dimayang halus
  3. Serai - dimayang halus
  4. Cili Kering/Cili Padi -dimayang halus
  5. Lengkuas -dimayang halus
Bahan-bahan B (kuah)
  1. Bawang putih - dicincang
  2. air putih - 1-2 cawan
  3. Kicap cair
  4. kicap pekat
  5. kiub pati ayam
  6. limau nipis
  7. gula
  8. garam
Cara
  1. Ikan digoreng garing dan diangkat.
  2. Bahan-bahan A tadi digoreng hingga layu dan diangkat.
  3. Gunakan minyak yang sama,tumis bawang putih hingga wangi dan masukan air,kicap cair,kicap pekat dan pati kiub ayam biar mendidih
  4. Masukan gula dan garam secukup rasa.
  5. Biar didih sebentar dan tutup api
  6. Baru diperahkan air limau nipis.
Cadangan Hidangan
  1. Letakan ikan didlm bekas
  2. Taburkan bahan A yg telah digoreng tadi dan tuangkan sos tadi diatas.
  3. Siap untuk dihidang.

No comments: