Saturday, October 18, 2008

Nasi Dagang Terengganu


Bahan-Bahan Untuk Membuat Nasi Dagang
  1. 3 Cawan Beras Siam
  2. 1 Cawan Beras Pulut
  3. 2 Cawan Santan Cair
  4. 2 Cawan Santan Pekat
  5. 4 Ulas Bawang Merah(dihiris halus)
  6. 1 Inci Halia(dihiris halus)
  7. Sedikit Alba
  8. Garam Secukup Rasa
Bahan-Bahan Untuk Membuat Kuah Nasi Dagang Terengganu
  1. 1 Ekor Ikan Tongkol(dikukus)
  2. 1 Mangkuk Santan
  3. 2 Sudu Besar Rempah
  4. 10 Ulas Bawang Merah}
  5. 1 Ulas Bawang Putih }
  6. ½ Inci Halia } Dikisar
  7. ½ Inci Lengkuas }
  8. 3 Keping Asam
  9. 5 Sudu Besar Cili Giling
  10. Sedikit Cili Padi
  11. Garam,Perasa Ajinomoto dan Manisan(Gula Melaka) Secukup Rasa

Cara-cara Membuat Nasi Dagang:
  1. Beras dan beras pulut yang telah direndam selama 6 jam ditoskan dan kemudian dikukus selama 1/2 jam.
  2. Angkat dan masukkan santan cair serta digaul rata dan dikukus sekali lagi hingga masak.
  3. Angkat dan masukkan santan pekat,alba,bawang merah,halia dan garam secukup rasa.
  4. Bahan-bahan ini kemudiannya digaul rata.
Nasi Dagang Terengganu sudah siap dimasak dan sedia dimakan.
Cara-cara Membuat Kuah Nasi Dagang Terengganu:
  1. Kacau santan hingga mendidih.
  2. Kemudian masukkan cili giling,bahan-bahan yang dikisar,rempah dan asam keping.
  3. Kemudian,masukkan ikan yang telah dikukus serta cili padi.
  4. Biarkan ia mendidih dengan api yang perlahan.
  5. Kemudian,masukkan garam,perasa Ajinomoto dan manisan secukup rasa.
  6. Biarkan kuah itu menjadi agak pekat.
Kemudian,kuah sedia dimakan bersama-sama dengan Nasi Dagang Terengganu
  • Hidangan ini boleh dihidangkan untuk 8 orang
    Lebih menyelerakan dimakan bersama dengan acar timun
  • Bagi mereka yang tidak makan ikan tongkol,mereka boleh menggantikan ikan kembung
  • Gulai ayam dan gulai daging juga boleh dimakan bersama-sama dengan Nasi Dagang Terengganu

No comments: