Bahan-Bahan Untuk Membuat Nasi Dagang
Cara-cara Membuat Nasi Dagang:
- 3 Cawan Beras Siam
- 1 Cawan Beras Pulut
- 2 Cawan Santan Cair
- 2 Cawan Santan Pekat
- 4 Ulas Bawang Merah(dihiris halus)
- 1 Inci Halia(dihiris halus)
- Sedikit Alba
- Garam Secukup Rasa
Bahan-Bahan Untuk Membuat Kuah Nasi Dagang Terengganu
- 1 Ekor Ikan Tongkol(dikukus)
- 1 Mangkuk Santan
- 2 Sudu Besar Rempah
- 10 Ulas Bawang Merah}
- 1 Ulas Bawang Putih }
- ½ Inci Halia } Dikisar
- ½ Inci Lengkuas }
- 3 Keping Asam
- 5 Sudu Besar Cili Giling
- Sedikit Cili Padi
- Garam,Perasa Ajinomoto dan Manisan(Gula Melaka) Secukup Rasa
Cara-cara Membuat Nasi Dagang:
- Beras dan beras pulut yang telah direndam selama 6 jam ditoskan dan kemudian dikukus selama 1/2 jam.
- Angkat dan masukkan santan cair serta digaul rata dan dikukus sekali lagi hingga masak.
- Angkat dan masukkan santan pekat,alba,bawang merah,halia dan garam secukup rasa.
- Bahan-bahan ini kemudiannya digaul rata.
Nasi Dagang Terengganu sudah siap dimasak dan sedia dimakan.
Cara-cara Membuat Kuah Nasi Dagang Terengganu:
- Kacau santan hingga mendidih.
- Kemudian masukkan cili giling,bahan-bahan yang dikisar,rempah dan asam keping.
- Kemudian,masukkan ikan yang telah dikukus serta cili padi.
- Biarkan ia mendidih dengan api yang perlahan.
- Kemudian,masukkan garam,perasa Ajinomoto dan manisan secukup rasa.
- Biarkan kuah itu menjadi agak pekat.
Kemudian,kuah sedia dimakan bersama-sama dengan Nasi Dagang Terengganu
- Hidangan ini boleh dihidangkan untuk 8 orang
Lebih menyelerakan dimakan bersama dengan acar timun - Bagi mereka yang tidak makan ikan tongkol,mereka boleh menggantikan ikan kembung
- Gulai ayam dan gulai daging juga boleh dimakan bersama-sama dengan Nasi Dagang Terengganu
No comments:
Post a Comment