Bahan-bahan ( 20 cucuk atau lebih )
- 500 gram daging (hiris memanjang dan nipis)
- 500 gram isi ayam (hiris memanjang dan nipis)
BAHAN PERAP
- 2 batang serai
- 1/2 inchi halia
- 1/2 inchi lengkuas
- 1/2 cawan jintan manis
- 1/2 cawan jintan putih
- 1/2 cawan gula
- Garam, serbuk kunyit dan air secukupnya
- 4 sudu besar sos tiram
- 4 sudu besar kicap pekat
- 4 ulas bawang putih
- 4 ulas bawang merah
- 5 sudu besar minyak masak
BAHAN PERCIK
1/2 cawan minyak masak
4 sudu besar susu tepung
1 batang serai diketuk
BAHAN KUAH
BAHAN KUAH
- 500 gram kacang tanah (goreng dengan minyak tanpa buang kulit)
- 15 tangkai cili kering (rendam dalam air panas dulu)
- 2 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 batang serai
- 1/2 cawan gula perang
- Garam, gula putih , air dan serbuk perasa secukupnya
BAHAN-BAHAN LAIN
- Timun secukupnya sebagai ulam
- Bawang besar sebagai ulam
- Ketupat nasi (jika suka)
- Lidi satay secukupnya
Cara-cara
- Kisar kesemua bahan perap hingga halus.
- Kemudian perapkan daging dan ayam dalam bekas berasingan dengan menggunakan bahan perap ini selama 2 jam.
- Kemudian kelimkan pada lidi satay dengan kemas.
- Bakar hingga masak.
- Gaulkan sebati minyak dan susu.
- Percikkan bahan ini diatas satay semasa membakar.
- Kisar bahan-bahan kuah hingga separuh lumat.
- Masakkan bahan ini atas api kecil hingga pekat.
- Sedia dihidang bersama timun,bawang besar dan ketupat nasi.
No comments:
Post a Comment